


בשנת 2015 הודיעו משרד התחבורה ורשות שדות התעופה על סגירת שדה התעופה בהרצליה.
בעקבות ההחלטה, החלה הוועדה לתשתיות לאומיות (ות"ל) לבחון חלופות אחרות להקמת שדה התעופה.
על פי תוכנית הות"ל, מדובר בשדה תעופה למטוסים קלים (רובם ככולם מטוסים פרטיים של בעלי ממון) בו מיועדות להמריא ולנחות כ-120,000 טיסות מדי שנה. מדובר בכ-400 המראות ונחיתות ביום – המראה ונחיתה בערך כל 2 דקות לכל אורך ימי פעילות.
לפני כשנה וחצי, כשהתברר כי שטחים בעמק חפר וסביבותיו נמצאים בין החלופות להקמת שדה התעופה, החליט ראש המועצה, רני אידן, להקים מטה מאבק נגד הקמת שדה התעופה.
מאז, המועצה מובילה במלוא העוצמה את מטה המאבק, שאליו צירפה פעילים מהיישובים, במטרה להסיר את הגזרה מעל ראשי תושבי העמק. בין היתר נשכרו שירותיהם של מומחים מכל התחומים על מנת שייעצו ויכתבו חוות דעת נגד שדה התעופה: משרד עורכי דין, לובינג, מומחי תעופה ומפגעי רעש, וכן משרד יחסי ציבור.
המאבק נגד הקמת שדה התעופה מתקיים בכל המישורים ובכל הגזרות: מכתבים, הפגנות, כתבות בתקשורת ופעילות להעלאת המודעות בקרב התושבים. המועצה אף פנתה לרשויות הסמוכות וגייסה אותן למאבק.
בעקבות התנהלות הות"ל וההתנגדות של המועצה ומטה המאבק נגד הקמת שדה התעופה הוגש בג"ץ נגד המדינה, אשר הדיון בעניינו אמור להתקיים בשבועות הקרובים.
נכון להיום, אחת החלופות המרכזיות העומדת על הפרק נמצאת בשטחו של מושב בית הלוי. על אף שהפעילות האווירית של שדה התעופה בהרצליה תעבור, ככל הנראה, לחיפה, אין כל החלטה על ביטול התכנית הלאומית, תת"ל 74, להקמת שדה תעופה במרכז.
המסלול המוצע כיום בסמוך לבית הלוי, על פי תכנית הות"ל, מקביל לנחל אלכסנדר ואזורי ההמראה והנחיתה שלו צמודים למאגרי עמק חפר ולאגמון חפר. כך גם ההקפה המתוכננת למטוסים הממתינים לנחות.
הדבר החמור ביותר: מסלול ההמראה יעבור ממש מעל בית הספר קדם, דבר שיגרום למטרדי רעש קשים ביותר, יפגע בלימודים ואף עלול להסתיים באסון כבד, במקרה של התרסקות.
תאונה אווירית היא סכנה ממשית: אזורי ההמראה והנחיתה צמודים למאגרי עמק חפר ולאגמון חפר – מה שמהווה פגיעה עצומה בטבע, וסכנה גדולה לא פחות של התנגשות מטוסים בציפורים הרבות שנוחתות באגמי חפר.
מעבר לכך, ברור כי הקמת שדה תעופה בעמק חפר תגרום לפגיעה קשה באיכות חייהם של תושבי העמק.
לסיכום: השלכות הקמת שדה התעופה בעמק חפר תהיינה קשות ובלתי הפיכות. חיסול של מרחבי טבע ירוקים ועתירי מבקרים שמשרתים את כל מרכז ארץ ישראל; פגיעה קשה באגמי ובאתרי הנדידה של עשרות אלפי העופות הנודדים שמושכים רבבות מבקרים; הרס מוחלט של אחת מהריאות הירוקות הטבעיות האחרונות במרכז הארץ; פגיעה באיכות החיים של התושבים – מפגעי רעש והרס הסביבה; והחמור ביותר - סיכון חיים ממשי בדמות סכנת התנגשות בין מטוסים לעופות.
עדכון מראש המועצה, ינואר 2018 - לחצו כאן >>
מן העיתונות:
הקרב על הבית: בעמק חפר חוששים ששדה התעופה החדש יגרום לאסון (מעריב)
התוכנית לשדה תעופה חדש חושפת את הג'ונגל התכנוני בישראל (וואלה!)
"זה עלול להסתיים באסון כבד": מחריף המאבק נגד הקמת שדה תעופה בעמק חפר (דה מרקר)
המחאה נגד הקמת שדה תעופה במועצת עמק חפר עולה מדרגה (גלובס)