מהי אלרגיה?

תגובה לא רצויה של מערכת החיסון כתוצאה מחשיפה למזון מסוים המעורר את המערכת ביתר ומוביל לתופעות לוואי מזיקות. 

מזונות אלרגניים נפוצים: 

  • בוטנים 
  • אגוזים 
  • חלב פרה 
  • סויה 
  • דגים 
  • ביצים 
  • חיטה 
  • שומשום 
  • ועוד

ביטוי האלרגיה: 

  • דרכי נשימה – נזלת, עיטושים, התקררויות חוזרות ונשנות, קוצר נשימה חוזר, שיעול טורדני 
  • תסמיני עור מיידים – גרד, אדמומיות, תפרחת, התנפחות שפתיים, לשון ולוע, דלקות עור, אסטמה של העור 
  • מערכת העיכול – הפרעות עיכול, בעיה ביציאות, כאבי בטן עזים 
אלרגיה קשה עלולה להוביל לשוק אנפילקטי (תגובה אלרגית מהירה וקשה) ומוות! במקרה של חשיפה הטיפול חייב להיות מהיר ומידי!

כיצד מטפלים באלרגיה?

  • מניעה! הימנעות מחשיפה לגורם האלרגיה. 
    חשוב ביותר לדעת האם מזון כלשהו מכיל את האלרגן. מזון שאין ודאות לגביו – אין לגעת 
  • טיפול תרופתי - טיפול בתסמינים ע"י תרופות אנטי היסטמיניות או מניעה וטיפול בדלקות ע"י נוגדי דלקת. חשוב לציין כי כל תרופה חייבת להיות לפי המלצת רופא ויש לדרוש אישור למתן התרופה הרלוונטית לילד.
    יש להחזיק במקום ציוד מתאים למקרה חירום 
  • מתן טיפול ראשוני← שמירה בהשגחה צמודה← הודעה להורים← פינוי לטיפול רפואי 
    חשוב לעדכן את כל הצוות וההורים במידה ויש ילד אלרגני בגן או בבית הספר ולהימנע ככל הניתן בחשיפה לאלרגן. בנוסף, יש לאפשר לסייעת הרפואית הצמודה מרחב פעולה מיטבי על מנת למנוע חשיפה ולאפשר טיפול בילד במקרה של תגובה אלרגית .
טלפון מגן דוד אדום: 101 או 1700-550-096

רגישות לגלוטן

מהו גלוטן?

מרכיב חלבוני הנמצא בדגנים מסוימים ומעורר רגישות במערכת העיכול אצל הרגישים לגלוטן. 


אילו מזונות מכילים גלוטן?

  • חיטה 
  • שעורה 
  • שיפון 
  • שיבולת שועל * 

*המזון אינו מכיל גלוטן אך ייתכן ובתהליך העיבוד במפעל יש חשיפה לגלוטן. יש לוודא זאת בתווית המזון. 

אסור! לחם, פיתות, לחמניות, קרקרים, ביסקוויטים, ופלים, דגני בוקר, עוגות, בורקסים, בצקים למיניהם וכל סוגי הפסטות

מותר: אורז, תירס, תפוחי אדמה, קמח ללא גלוטן, ירקות, קטניות, ביצים, פירות, חלב ומוצרי חלב, בשר ומוצרי בשר, חטיפים וממתקים*, שמנים, ביצים, שתייה, תבלינים*


ביטויי הרגישות האפשריים במקרה של חשיפה לגלוטן:

  • מערכת העיכול – כאבי בטן, שלשולים, הקאות 
  • כאבי ראש 

חשוב! גלוטן נמצא במזונות מיוצרים ומעובדים רבים, לכן יש לבדוק במשנה זהירות טרם השימוש במוצרים כגון: תבלינים, רוטב סויה, אבקות מרק, חטיפים שונים וממתקים.


המלצות בפעילויות כיתתיות, כגון ימי הולדת וחגים:

  • יש לעדכן את הורי הילד לגבי התפריט הניתן בגן על מנת שיוכלו להיערך בחלופות מתאימות 
  • מומלץ להתייעץ עם הורי הילד בתחילת השנה לגבי סוג הממתקים/החטיפים המותרים ולתעדף ממתקים אלו על פני אחרים 
  • כאשר מחלקים לילדי הכיתה/הגן עוגה, יש להודיע על כך להורי הילד מראש, על מנת שיוכלו לשלוח תחליף ללא גלוטן 
  • יש להגיש את החטיפים בצלחות נפרדות, שכן חטיפים שלא מכילים גלוטן הבאים במגע עם חטיפים המכילים גלוטן, הופכים גם הם לאסורים