נתונים היסטוריים
נתונים היסטוריים על ח'אן סמרה, תל מכמורת ועמק חפר
סקירה היסטורית
המבנה הנקרא חירבת סמרה הוא אולי חלק מח'אן, עומד על גבעה שלטת ממזרח לנמל מכמורת על הדרך ממכמורת למזרח עמק חפר, סמוך לאפיקו של נחל אלכסנדר.
הנמל הטבעי של מכמורת החל לשמש לסחר ימי בתקופת הברונזה המאוחרת (1570-1150 לפסה"נ). היישוב בתקופה זו היה בתל ג'ריה (תל גירית) שנמצא מצפון למגרש החניה של חוף מכמורת. נמל מכמורת – בתחום בית הספר הימי מבואות-ים, נבנה ופרח לאחר חורבן שומרון כבירת ממלכת ישראל והעברת האזור לתחום השליטה האשורית, הבבלית והפיניקית (722-586 לפסה"נ).
בתקופה זו נוסדו מספר מצודות לאורך חוף הים בנתניה ומדרום לגבעת אולגה ונמלה הטבעי של מכמורת השתלב בפעילות המסחרית לאורך החוף בין תל מיכל ואפולוניה בדרום ותל דור בצפון. נמל מכמורת שימש כנמל מרכזי בתקופת השלטון הפרסי וההלניסטי (מהמאה החמישית ועד למאה הראשונה לפסה"נ). לאחר בניית הנמל בקיסריה על ידי הורדוס הפך נמל מכמורת לנמל משני וחסר חשיבות. הוא המשיך, אולי, לשמש כמעגן לדייגים ולתושבים מקומיים.
נמל קיסריה תפקד כנמל פעיל במהלך התקופות הרומית והביזנטית ועד לתקופה הצלבנית ובמהלך תקופות אלה לא היה תל מכמורת מיושב בישוב של ממש.
לאחר חורבנה של ממלכת הצלבנים בנו הממלוכים על התל הנטוש במכמורת, מגדל שמירה ותצפית אשר שימש לתצפיות לאורך חוף הים. המגדל נבנה כדי למנוע פלישות ימיות של הצלבנים והיאחזותם מחדש בארץ. בתקופה העות'מנית שימש אגן נחל אלכסנדר אזור גידול לאבטיחים. האבטיחים היו מיוצאים בספינות לערי החוף במצרים ובסוריה. סחר האבטיחים דרך נמל מכמורת נתן לנמל את שמו האחר – מינת אל בטיח' (נמל האבטיחים). מקור שמו האחר של הנמל – מינת אבו זבורה, אינו ידוע.
המבנה שנבנה על הגבעה נבנה בתקופה העות'מאנית ושימש לשליטה על המעבר הצר של נחל אלכסנדר ולהגנת סוחרי האבטיחים העוברים בסמוך לאפיק הנחל. שמו ח'אן סמרה – ניתן לו על שמה של משפחת סמרה (בערבית – תושבי השומרון) שכן הקרקע של תל מכמורת והח'אן היו בבעלות משפחת עבדאללה סמרה מטול כרם. השטח בבעלות המשפחה היה 6.900 דונם, שחולקו ל-250 דונם שטח עיבוד לכל משפחת אריסים. הסחר באבטיחים דרך נמל מינת אל בטיח' נפסק בשלהי התקופה העות'מנית בשל גידול הביקוש לאבטיחים בשוק היהודי שהתפתח בארץ בתקופה זו. גידול האבטיחים בואדי חווארית נמשך עד ראשית תקופת המנדט הבריטי וראשוני המתיישבים בעמק חפר עדיין זוכרים אותו, בעיקר הילדים שהיו "מפלחים" אבטיחים מהמקשאות לאורך הנחל. גידול האבטיחים פסק לאחר שתושבי ואדי חווארית הערבים, נטשו את האזור בסוף שנות ה-40.
נקודות בתולדות עמק חפר
השם חפר הוזכר ברשימת המלכים שנוצחו על ידי יהושע. מלך חפר נרשם בין מלך תפוח ומלך אפק ( יהושע פרק י"ב פסוק י"ז) והעיר הקדומה מזוהה כיום בעמק דותן בשומרון.
באלף השני לפסה"נ, בימי דוד. בזמן ההוא השלטון הישראלי שלט בשפלת חוף הים הצפוני.
בימי שלמה המלך מחוז קטן אבל חשוב מבחינת כלכלית: "בן-חסד בארבות לו שכה וכל-ארץ חפר" (מלכים א' פרק ד' פסוק י').
2000-1550 לפסה"נ - תל מכמורת היה כנראה לראשונה מבצר בתקופה הברונזה התיכונה.
1550-1200 לפסה"נ - היו שני יישובי נמל במכמורת מתקופה הברונזה המאוחרת ולפניה. הקשרים בין הפניקים וממלכת ישראל הביאו לסחר דרך הנמל מכמורת ודרך הים.
925-720 לפסה"נ - ימי ממלכת שומרון יישובי השומרון היו חלק בלתי ניפרד מהממלכה הצפונית.
732 לפסה"נ - נקרעו הגליל והשרון מבית ישראל
721 לפסה"נ - חורבנה של ממלכת ישראל. ירדו תושבי מבני מנשה מהרי שומרון לעמק חפר.
מאה ה-9 לפסה"נ - עלתה חשיבותה של עמק חפר ונוסד יישוב בתל מכמורת ונמל קטן בתל גירית.
701 לפסה"נ - השרון ארץ מעבר לצבאות הכובשים, ימי שלטון האשורי
609 לפסה"נ - עבר פרעה נכו בדרכו למגידו למלחמה עם יאשיהו מלך יהודה.
538-332 לפסה"נ - אזור השרון לרבות עמק חפר היו תחת מינהלה האשורית-בבלית.
עמק חפר הגיע לשיא ההתפתחות הכלכלית לאחר ייסוד קיסרי.
בזמן מלחמת הקנאים נסלל הכביש הרומאי הראשון לאורך החוף מקיסרי דרומה ליפו.
640 - מסמלת כיבוש ערבי למרות העליונות הביזאנטית. עמק חפר נהפך למחוז משנה.
1779 - מושל עכו,אחמד ג'זאר, הביא ממצרים שבט עינאוויה ונתן להם השם "חווארה". ייתכן שהשבט זה התיישב באדמות עמק חפר אשר קיבל את השם "ואדי חווארת".
11.7.1927 - הועידה הארצית של ההסתדרות הציונית בקנדה מתחייבת לגאול את אדמת עמק חפר.
20.4.1929 - נרכשה אדמת עמק חפר.
27.5.1929 - נרשמה אדמה 31.000 ד' עמק חפר רשמית על שם ק.ק.ל..
20.1.1930 - עלתה הפלוגה בת 20 חבר , חברי ארגונים "ויתקין" ו"העמק" ל"בית הראשונים"על יד ביתן אהרון
11.1931 - עלה הקיבוץ הראשון של השומר הצעיר, עין החורש, בחלק המזרחי של האדמות שאז נרכשו (8 ק"מ מהים). פלוגה ראשונה של עלייה א' .
10.4.1932 הצטרפה קבוצה משלימה לראשוני עין החורש.
1934 ואדי חוארת נקרא בשם עמק חפר
רשם : זאב הגלי , עין החורש. 12.2003