"אצור חוזה מחודש בין המועצה לתושבים"

ד"ר גלית שאול נכנסת לתפקידה כראשת המועצה האזורית עמק חפר ומבטיחה: "אפעל להגדלת אמון התושבים במועצה, ולחיזוק הקשר שלה עם התושבות והתושבים".


בשנת 1997 הגיעו גלית ולירון שאול לאירוע לזכר נערה מכפר חגלה שהלכה לעולמה בטרם עת, אשר נעשה בשיתוף מקהלת מורן. הגיעו – והתאהבו במקום. "ראינו את הקהילה החמה, את הסולידריות, את התמיכה במשפחה אחרי האסון ואמרנו לעצמנו: במקום הזה אנחנו רוצים לגדל את ילדינו", היא משחזרת. 
ואכן, בני הזוג הקימו את ביתם בכפר חגלה, וביחד עם ארבעת ילדיהם נהיו חלק מהקהילה של היישוב והסביבה. שאול, שמילאה תפקידים בכירים שונים במשרד הרווחה ובמוסדות ציבוריים נוספים, וכיהנה כמנכ"לית מרכז רקמן (ראו תעודת זהות מקצועית בסוף הראיון), גילתה עניין ומעורבות הולכים וגדלים בנעשה במועצה האזורית שבה היא מתגוררת. 
המחשבה להתמודד על ראשות המועצה נבטה אצלה כבר בבחירות הקודמות, ולקח לה מספר שנים להבשיל. 
בספטמבר שעבר, בחופשה זוגית בקובה לציון 25 שנות נישואים ו-30 שנות זוגיות, התקבלה ההחלטה הסופית. "יום לפני שטסנו התברר כי עומד להיות הוריקן בקובה, ולרוע המזל הוא אכן התרחש בביקורנו", היא מספרת. "היינו תקועים 18 שעות במלון בהוואנה, ובזמן הזה קיבלתי את ההחלטה הסופית לרוץ לראשות המועצה. 
"כשאת נמצאת בסביבה של הוריקן, את מבינה שהחיים מאוד קצרים, ויש זמן מוגבל להגשים את הדברים שמאמינים בהם. בנוסף, את רואה מול העיניים את המשמעות של השלטון המקומי ושל הקהילה. אני זוכרת את עצמי בישיבות, כמנהלת מערך חוסן לקהילה במצבי חירום, שומעת תרחישים על צונאמי ועל רעידות אדמה, חושבת על הילדים שלי ואומרת לעצמי שאני שמחה להתגורר במקום כמו עמק חפר, עם קהילה שתעזור ותסייע במידת הצורך. ועדיין, לשלטון המקומי יש את התפקיד החשוב ביותר - גם במשברים וגם בשגרה. 
בתפקידים אחרים שעשיתי, כמו הממונה על ההתנדבות במדינה, או מנהלת מיזם החברה האזרחית,  למדתי שני דברים. הראשון לכאורה ברור מאליו: ארגון ציבורי טוב צריך לשרת את הציבור. השני: כשיש ארגוני חברה אזרחית חזקים וקהילה חזקה, מאוד נוח לרשויות לקחת צעד אחורה, ולהעביר אחריות לתושבים. זה דבר שהרגשתי גם כאן, במועצה שלנו. יש כאן קהילה חזקה מאוד, ולפעמים למועצה היה נוח להשאיר לתושבים את הטיפול בנושאים מסוימים. בנוסף, לא הייתה מספיק הקשבה לצרכים של כלל התושבים".

איך פותרים את זה? 

"צריך לערוך 'חוזה' מחודש בין המועצה לתושבים - ואת זה אני מתכוונת לעשות. 
צריך להגדיל את האמון במועצה, ולחזק את הקשר שלה עם התושבים. אני לא מתכוונת לקחת סמכויות לוועדים המקומיים, אבל כן לתת מקום לתושבים שמרגישים שהם חלק מהמקום הזה וחשוב להם לתרום. אנשים רוצים להיות מעורבים; מאז שנבחרתי, קיבלתי המון פניות מתושבים שרוצים לקחת חלק בעשייה של המועצה. חשוב לי מאוד להיות זמינה תמיד לתושבים, ולשמוע אותם בכל מקום. השבוע, למשל, לקחתי טרמפ שני חבר'ה מבת חפר, ושוחחתי אתם על המועצה, ואפשר לדבר איתי גם בסופר, במעבר חצייה ובכל מקום. בגלל זה היה לי חשוב גם לענות באופן אישי לכל ווטסאפ של ברכות על היבחרי. זה לקח לי שבוע – ואני מנצלת את ההזדמנות כדי להתנצל בפני מי שקיבלו ממני הודעה אישית בחמש בבוקר או בחצות". 

"לאחד קהלים שונים"

 "אין לי אשליות: לא אצליח לפתור את כל הבעיות, אבל אשתדל ואעשה את המקסימום שאני יכולה כדי לייצג את כל התושבים", מבטיחה ד"ר שאול. " זה מה שעשיתי כל חיי: הבאתי קולות של אנשים וקבוצות שונות לכנסת. 'התושב במרכז' זו לא סיסמת בחירות. הכוונה היא שהמועצה תעסוק בדברים שמטרידים את התושבים ביומיום כמו ביטחון אישי, הסעות לחוגים ולפעילויות, הפחתת תשלומים לקייטנות. זה תפקיד השלטון המקומי.
בקמפיין הבחירות שלי, אני חושבת שהצלחתי לאחד תחתיי קהלים שונים. ראו זאת בבחירה בי, עם אחוזי בחירה גבוהים מאוד ביישובים כמו כפר ויתקין, בת חפר, כפר הרא"ה וגבעת חיים. כלומר: גם קיבוצניקים, גם דתיים, גם תושבי היישוב הקהילתי הגדול ביותר בעמק וגם המושבניקים הוותיקים של כפר ויתקין. פסיפס אנושי אמיתי. התפקיד שלי עכשיו הוא לשרת את כולם. בסך הכול זו מועצה מתפקדת – אבל אני צריכה לקחת אותה צעד נוסף קדימה, תוך הקפדה על 'שלושת השינים': שקיפות, שירותיות ושיתוף הציבור".  

באיזה כלים נוספים תקדמי את הפרמטרים האלה? 

"ראשית, בכל יום רביעי, בשעות 16:00-19:00, אפגש עם תושבים במשרד שלי. כמובן שבמקרים דחופים ניתן יהיה להיפגש ו/או לשוחח עמי גם במועדים אחרים. בנוסף, אחת לשבוע אני, או אחד מסגני, נשב בבת חפר ולא במועצה, והתושבים יוכלו להגיע ולהיפגש עמנו. מבחינת שקיפות, אנחנו נדאג שישיבות המליאה ישודרו, והיומן שלי יפורסם באתר המועצה, כפי שהבטחתי. וזו רק ההתחלה". 

הצעירים לקחו חלק מרכזי בקמפיין שלך ובתוצאותיו. 
כיצד את רואה את שילובם בעשייה של המועצה, ומהן תוכניות הפעולה למענם? 

"הייתי ילדת צופים שרצתה לשנות את העולם, ועד היום אני מאמינה שהכול מתחיל בילדות ובנעורים. לכן אני נותנת המון מקום לצעירים. יש להם את היכולות, הזמן והנכונות לפעול למען הקהילה, והעמק ירוויח רבות מכך. אני רוצה לראות גם את הנוער שותף ומעורב. אנו נקים פורום צעירים המורכב מבני נוער מכל העמק. במסגרת הקמפיין שלי כתבנו תוכנית לצעירים, שהתבססה על שאלון שענו לו מאות בני נוער, ונכתבה בשיתוף בני נוער רבים. זו תוכנית מפורטת ומגוונת, שהנושאים העיקריים בה נוגעים לתחבורה ולחיי לילה. אני מתכוונת לטפל בנושאים הללו ולשים אותם על סדר היום מהרגע הראשון. אני רוצה שילדי עמק חפר יידעו שזה הבית שלהם, זו הקהילה שלהם, ויהיו גאים בכך". 

מה חשוב לך לומר לכל תושבי עמק חפר לאחר היבחרך?

"לא משנה למי הצבעתם, לא חשוב במי תמכתם או אתם תומכים. כולנו תושבי עמק חפר, שאכפת להם מהעמק הזה, שרוצים לחיות בו ולקדם אותו. כולנו שותפים. אנחנו קהילה אחת גדולה, עמק אחד, ולכולנו יש אינטרס שנמשיך קדימה – לשגשוג ופריחה.
בהזדמנות זו, אני רוצה להודות לעובדי המועצה, שלמדתי להכיר את חלקם בימי העברת השלטון, וקיבלו אותי באופן מזמין ומשתף פעולה, ולראש המועצה היוצא רני אידן, שעורך אתי את העברת השלטון באופן מסודר ורציני".  

תעודת זהות מקצועית – גלית שאול

תפקידים ציבוריים
מנכ"לית מרכז רקמן באוני' בר-אילן | מנהלת שרות התנדבות וקהילה ארצי במשרד הרווחה |  מנהלת מיזם ההתנדבות הלאומי | ממונה על תחום ההתנדבות ברשויות המקומיות והמועצות האיזוריות | מנהלת מיזם החברה האזרחית | מנהלת מערך חוסן לקהילה במצבי חירום.
פעילות ציבורית
מובילת מיזם השירות הלאומי לבעלי מוגבלויות ולטובת אוכלוסיות חלשות | מרכזת הוועדה הבינמשרדית לבחינת זכויות נפגעי עבירה | חברת המועצה לקידום השירות הלאומי | מקדמת חקיקה בכנסת ועבודה מול ועדות הכנסת ומשרדי הממשלה | נציגה בנושאים חברתיים בעבודה מול האיחוד האירופי, שגרירות ארה"ב והאו"ם | חברת הפורום החברתי-כלכלי בהתאחדות התעשיינים
השכלה
דוקטורט בקרימינולוגיה (באוניברסיטת לוגאנו, שוויץ) | תואר ראשון (אוניברסיטת תל אביב) ושני (אוניברסיטת ירושלים) במשפטים | בוגרת מכון מנדל למנהיגות חברתית | בוגרת קורס דירקטורים של מכון מנדל